Pages

Thursday, November 12, 2009

Pertandingan Busana Muslimah... Relevankah?Bismillahirahmanirahim .. alhamdulillah, biarpun sekarang berada di ambang imtihan, tetapi masih berpeluang bertinta di salju sakinah yang sentiasa ana rindui ;)

Isu yang dibincangkan pada hari ini cukup menarik. Ada di kalangan akhi wa akhowat yang tidak berapa senang akan penganjuran Pertandingan Busana Muslimah, pada hemat mereka, sama saja, ia seolah olah menggalakkan perhiasan dunia yang indah iaitu wanita untuk memeragakan diri mereka tanpa wujud sifat al haya (malu)

Sejauh manakah kerelevanan pertandingan ini? Adakah pertandingan busana muslimah ini mampu menjadi medium dakwah kepada insan istimewa yang bernama wanita untuk berpakaian mengikut syariat?

Pernah terbaca sesuatu forum atau artikel yang menyatakan bahawa istilah busana muslimah itu hanyalah propaganda, musuh musuh ISLAM sebagai satu serangan pemikiran di mana kononnya wanita berbusana muslimah tapi makin lama tudungnya makin singkat, menampakkan leher, baju ketat, baju pelik2, tudung nampak telinga, nampak jambul, kain terbelah dan sebagainya. Secara tidak langsung, wanita perhiasan dunia ini terpengaruh dengan pemakaian begitu dengan membawa gelaran "BUSANA MUSLIMAH"

Selain itu, busana muslimah mencerminkan wanita berpakaian berlebih lebihan, perhiasan di tunjukkan pada yang bukan berhak. Make up setebal 32 inci ditempekkan ke wajah, mata diwarnakan kehitaman seolah olah beruang panda dan pelbagai lagi warna yang dilukiskan ke wajah. Kening juga dicukur sehingga macam x ada kening dan dan pelbagai lagi.. untuk menambahkan kecantikan pada gelaran "BUSANA MUSLIMAH"

Tetapi adakah benar gelaran BUSANA MUSLIMAH ini sememangnya tidak direlevan digunakan dalam medium dakwah? Adakah 100% tanggapan di atas terhadap busana muslimah adalah benar?

Sebenarnya kerelevanan pertandingan BUSANA MUSLIMAH itu bergantung kepada cara penganjurannya... Sedikit tips ( sesuai digelar sedemikian?) untuk penganjuran seperti ini di masa akan datang

~ Berikan kriteria tentang busana yang diperlukan.. tidak perlu rujuk jauh ya ukhti.. buka saja SURAT CINTA yang amat indah.. dan carilah ..

Firman ALLAH: “Hai nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin : Hendaklah mereka mengulurkan jilbabnya ke seluruh tubuh mereka. Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal, kerana itu mereka tidak diganggu. Dan Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang ”( QS Al Ahzab :59)

~ Wujudkan sesi soal jawab, soalan berkaitan ISLAM, aurat, hukum dan sebagainya

~ Penonton semuanya dikalangan wanita yang benar2 wanita. Mereka yang bukan wanita amat diharamkan

~ Gambar pertandingan tidak di edarkan dan tidak digembar gemburkan

~ Wujudkan satu sesi keinsafan seperti bacaan ayat quran berkaitan aurat, seksaan mereka yang tidak menutup aurat, video aurat, wanita dan sebagainya

Mengapa ana menyatakan bahawa Busana muslimah ini sebenarnya boleh digunakan sebagai mendium dakwah kerana setiap wanita sukakan kecantikan dan kepujian .. apa salahnya wanita dipuji sesama wanita.. sama2 saling berkongsi tentang keindahan pemakaian secara islam. Mungkin buat mereka yang belum pernah mengenakan jilbab akan jatuh cinta untuk terus berjilbab selepas pertandingan ini.. InsyaALLAH, selepas menyaksikan atau menyertai pertandingan ini.. mereka akan terus jatuh cinta untuk berpakaian mengikut syariat. Tidak salah seorang wanita itu untuk berpakaian cantik agar tidak berlebihan dan sedangkan ALLAH itu cantik dan islam itu indah sebenarnya, Untuk permulaan, memilih baju yang cantik dan moga istiqomah selalu.. Rasulullah S.A.W suka perbuatan yang sedikit demi sedikit tetapi istiqomah dan meningkat daripada perbuatan yang drastik. Mungkin yang tidak pernah bertudung, biarkan dia bertudung yang cantik, agar dia menyukai pemakaian tudung tersebut dan terus istiqomah... wanita dan kecantikan tidak dapat dipisahkan!

Ada pula yang bertanya.. bagaimana jika mereka hanya berjilbab, berbusana muslimah, tetapi tidak pula melambangkan identiti muslimah? Sememangnya hati itu adalah yang paling susah untuk dirawat. Sebenarnya, sekiranya kita menutup aurat dengan sempurna, insyaALLAH dapat menjadi hijab kita untuk terjebak ke arah perbuatan yang tidak baik. Pemakaian seseorang itu dan akhlaknya adalah dua benda berbeza. Mungkin yang sudah menutup aurat sudah terlepas dari tuntutan itu, tetapi masih ada tuntutan lain yang perlu dipenuhi, untuk yang tidak menutup aurat pula, sudah tentu secara percuma. mendapat dosa tidak menutup aurat dan juga tuntutan tuntutan yang lain. Jadi, yang mana satukah pilihan kalian?


Monologku: Pandanglah setiap individu dengan kaca mata dakwah, pandanglah setiap perbuatan dengan kaca mata dakwah dan pandanglah setiap pertuturan dengan kaca mata dakwah.. itulah daieyah sejati
Wallahualam

0 comments:

Post a Comment