Pages

Saturday, September 12, 2009

Salju yang mendamaikan

Salam alaik, alhamdulillah, syukur ke hadrat ilahi, setelah sekian lama berniat, akhirnya "salju sakinah dilahirkan pada 22 ramadhan... Apa khabar iman di 10 hari terakhir ramadhan ini? Bagaimana dengan pencarian malam lailatul qadar.. semoga kita semua berada dalam redhaNYA.

Alhamdulillah, ALLAH telah melorongkan hati ini untuk melahirkan salju sakinah, biarpun hati ini tidak tahu dan tidak pasti malah rasa tidak layak untuk melahirkan entry sebegini, tetapi ketukan hatiku begitu kuat. Melihat keazaman akhowat yang lain menajamkan mata pena mereka, menyebarkan risalah ISLAM, membuat daku terpanggil untuk melahirkan salju sakinah.

Mendapat pesanan ringkas daripada akhowat pagi tadi yang turut menitipkan peringatan berkenaan sabda Rasulullah S.A.W :

"sampaikanlah daripadaku walaupun sepotong ayat"

membuat daku terkesima, terfikir, apaka wadah terbaik buat aku yang serba tidak tahu ini untuk menyampaikan risalah MU yang maha sempurna YA ALLAH.. Namun di hati ini, turut tercalit seribu kerisauan.. sesungguhnya diriku yang serba lalai ini mudah alpa.. bagaimana sekiranya aku hanya pandai menulis dengan ayat yang berjela-jela, pandai berkata kata panjang lebar tetapi segala galanya hanya indah khabar dari rupa.. Astaghfirullah al azim! Ampunkan aku YA ALLAH ...

Ingatkan antunna semua berkenaan bagaimana ALLAH S.W.T memperlihatkan Rasulullah berkenaan seksaan bagi mereka yang cakap tak serupa bikin ini.

~Rasulullah diperlihatkan mengenai satu kaum yang sedang menggunting lidah dan bibir mereka dengan penggunting besi berkali-kali. Setiap kali digunting, lidah dan bibir mereka kembali seperti biasa. Kata Jibril: Itulah orang yang membuat fitnah dan mengatakan sesuatu yang dia sendiri tidak melakukannya. ~
Naudzubillah minzalik! ..

Kenapa dinamai Salju Sakinah?
Kerana keindahan salji itu sendiri, berwarna putih, mendamaikan suci, begitulah diibaratkan hati yang suci, bersih dan damai.. tidak ada tompok tompok kebencian yang bisa mencacatkan kesucian hati itu sendiri.. Oleh itu, mari kita sama2 menjaga hati kita, cuci dan bersih hati kita.. agar bisa hati kita menjadi seputih salju yang mendamaikan .. WallahualamInsyaALLAH, entry di salju sakinah cuba sedikit relax dan santai.. apatahlagi diriku telah ditegur oleh seorang sahabat tentang diri ini yang terlalu memberi entry yang berat sehingga sukar untuk difahami.. maafkan diriku wahai sahabat :)

Kalamku berakhir disini, Moga berjumpa lagi dientry akan datang .........

0 comments:

Post a Comment