Pages

Thursday, January 24, 2008

MUZAKARAH MENGHIDUPKAN TAKLIM DI RUMAH

Bismillahirrahmanirrahim,
Taklim dan taklum merupakan perintah Allah SWT dan sunnah Rasulullah SAW, di mana Allah menyampaikan wahyunya kepada kepada Rasulullah SAW menerusi Jibrail untuk disampaikan kepada manusia. Taklim dan taklum merupakan amalan Masjid Nabawi. Ia merupakan pusaka Rasulullah SAW. Roh agama jika tidak ada taklim dan taklum maka agama akan mati, manusia tidak mengenal Allah SWT dan tidak taat perintah Allah SWT. Maka apabila ini berlaku, maka Allah SWT akan hantar azab. Rumah-rumah yang mengadakan taklim bermakna mewarisi pusaka Rasulullah SWT. Sesiapa yang mewarisi pusaka Rasulullah SWT maka rahmat dan berkat akan datang, ketenteraman (sakinah) dan ketenangan (inayah) akan wujud.Rumah-rumah yang ada taklim terpelihara, diziarahi para malaikat dan diturunkan taufiq dan hidayah serta rahmat. Segala amal-amal buruk, kegelapan dan ketegangan akan keluar dari rumah-rumah kita. Amalan taklim membawa cahaya dan kesannya, kehidupan sekeluarga dalam aman damai.
Adab-adab Taklim di Rumah
(1) Mesyuarat suami/isteri dan keluarga supaya semua ambil fikir tentang penting dan mulianya majlis ini (utamakan fikir orang yang lebih tua).
(2) Tetapkan masa, sebaik-baiknya masa bila semua ahli keluarga dapat berkumpul.
(3) Istiqamah tempat yang sesuai.
(4) Bawa adab-adab majlis dengan sempurna, duduk rapat-rapat, tutup aurat dll.
(5) Baca kitab Fadhail Amal.
(6) Masa taklim istiqomah 30 minit dan azam 2 kali atau 1 kali dalam sebulan lakukan taklim penuh seperti taklim kita keluar ke jalan Allah SWT.
Jika kita dapat hidupkan taklim di rumah maknanya rumah kita telah ada ciri-ciri rumah Rasulullah SAW dan para sahabat. InsyaAllah bagaimana Allah SWT mendidik (tarbiyah) mereka, begitu juga Allah SWT akan mendidik kita. Apa-apa jua sifat-sifat yang mulia yang ada dalam diri mereka, insyaAllah Allah SWT akan beri sedikit-sedikit pada diri kita.
Tujuan Majlis Taklim
(1) Tujuan kita mengadakan majlis taklim ini ialah semata-mata untuk mengingati dan mendapat keredhaan Allah SWT.
(2) Untuk menghidupkan sunnah Rasulullah SAW, dimana melalui sunnah yang mana kita mesti amalkan bukan sekadar belajar atau mendengar sahaja tetapi untuk mengamalkan dalam kehidupan kita seharian. Di zaman fasha dan mungkar ini satu sunnah yang dapat kita hidupkan, Allah SWT akan kurniakan ganjaran 100 pahala syahid.
(3) Apabila diadakan majlis taklim ini, maka datanglah keghairahan atau semangat untuk beramal.
(4) Untuk menghubungkan ilmu kita yang sedikit dengan ilmu Allah SWT yang sangat luas.
(5) Supaya kita dapat korbankan sedikit masa kita untuk menghayati agama Allah SWT.
(6) Supaya kita dapat wujudkan fikir dan kerisauan tentang agama seperti mana suami-suami kita. Dengan ini suami isteri akan ada risau fikir yang sama dan sehaluan.
(7) Unyuk mengetahui segala perintah-perintah Allah SWT dan sunnah Rasulullah SAW dan juga tentang hari akhirat.
(8) Untuk menghubungkan ilmu dan amal.
(9) Untuk masukkan Nur Hadith dan Al-Quran dalam hati kita.
Kelebihan Majlis Taklim.
Ada banyak sekali kelebihan yang kita dapati apabila kita adakan majlis seperti ini atau kita hadirkan diri kita di dalam majlis seperti ini. Diantaranya majlis seperti ini merupakan majlis magfirah iaitu majlis keampunan, di mana Allah SWT akan ampunkan dosa para peserta majlis ini dan digantikan dengan pahala. Walaupun kita kebetulan sahaja, Allah SWT tetap akan mengampunkan dosa-dosa kita sepertimana mereka yang lain. Allah SWT akan turunkan Rahmatnya untuk tiap-tiap orang di majlis ini. Ada 4 di muka bumi ini di mana Allah SWT turunkan Rahmatnya;
(1) Di Masjidil Haram
(2) Di Makam Rasulullah SAW
(3) Di bulan Ramadhan
(4) Di majlis-majlis mengingati Allah seperti majlis taklim dan taklum ini.Kalau kita sentiasa dapat hadirkan diri kita di majlis ini maka kita dapat meningkatkan 5 perkara di dalam diri kita;
(1) Iman
(2) Ibadat
(3) Muamalat
(4) Muasyarah
(5) Akhlak
Kita juga mendapat sakinah atau ketenangan jiwa. Satu majlis taklim dapat menghapuskan 100 majlis lalai iaitu majlis yang tidak mengingati Allah SWT. Tempat-tempat di mana majlis ini diadakan, maka para malaikat melihat tempat itu bercahaya seperti bintang-bintang di langit. Seketika di majlis taklim ganjarannya lebih baik kita menziarahi 100 orang sakit. Majlis ini juga lebih mulia dari kita menghantar 1000 orang jenazah ke kubur. Apabila kita keluar dengan niat menuntut ilmu atau mengajar ilmu kerana Allah SWT 70,000 para malaikat akan menghamparkan sayapnya masing-masing di bawah kaki kita kita dan semua makhluk Allah di bumi, di darat dan di udara akan memohon keampunan untuk kita.

Hadith Rasulullah SAW bersabda majlis ini merupakan kebun-kebun Syurga. Majlis taklim juga bermakna kita mewarisi pusaka Rasulullah SAW dengan itu rumah-rumah yang ada taklim, rahmat dan berkat akan datang (sakinah, ketenangan dan ketenteraman akan wujud).

0 comments:

Post a Comment